Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Depuraciķ terciāria: objectiu vessament zero

Dimecres, 12 de desembre de 2018

LA DEPURADORA DE SANTA PONÇA SERÀ LA MÉS AVANÇADA DE BALEARS I PRODUIRÀ 20.000 M3/DIA D'AIGUA REGENERADA PER USOS URBANS I AGRÍCOLES

Calvià 2000 ja ha començat els treballs del nou equipament terciari, dins del seu objectiu estratègic Abocament Zero

S'invertiran més de 5,3 milions d'euros i es preveu un termini de construcció de 14 mesos

Calvià 2000 està desenvolupant un ambiciós pla de regeneració i reutilització d'aigua a tot el municipi per potenciar l'ús de les aigües regenerades en substitució de l'ús d'aigües de consum humà en regs i usos urbans. Amb aquest objectiu, ja s'han iniciat les obres per la construcció de les instal·lacions de tractament terciari a l'estació depuradora de Santa Ponça, amb les que el municipi de Calvià disposarà del sistema més avançat de les Illes pel que fa a capacitat i qualitat.
La importància d'aquesta iniciativa rau en l'aportació de l'empresa pública municipal a l'estratègia de sostenibilitat mediambiental i economia circular de l'Ajuntament, ja que, un cop en marxa els nous equipaments, la major part de les aigües residuals del municipi podrà regenerar-se i utilitzar-se per usos urbans (reg de jardins privats, descàrrega d'aparells sanitaris, reg de zones verdes urbanes, neteja de carrers) i usos agrícoles, encaminant cap a l'objectiu estratègic d'Abocament Zero.
En l'actualitat, l'estació depuradora de Santa Ponça és la més gran de les quatre depuradores d'aigües residuals del municipi de Calvià. Té una capacitat potencial de tractament secundari o depuració de fins a 40.000 m3 / dia i generen un efluent de qualitat adequat per al seu retorn al medi natural.
No obstant això, ara com ara només la depuradora de Bendinat compta amb un sistema de tractament terciari, en el qual es regeneren aproximadament 1.000 m3/dia destinats al reg de les zones verdes públiques de gran part del municipi. Aquest cabal resulta insuficient per a la demanda creixent d'aigua regenerada per part de zones verdes, tant públiques com a privades, i de noves urbanitzacions i hotels.
Aquesta demanda i futures podran cobrir-se quan entri en funcionament el nou tractament terciari de Santa Ponça, pel qual s'ha previst una inversió de 5.326.205 euros i un termini de construcció de 14 mesos, que s'inicia aquest mes de desembre. Aquambiente és l'empresa adjudicatària de la construcció i equipament de les instal·lacions, amb l'assistència tècnica de CIOPU.

Reg de jardins i descàrrega d'aparells sanitaris
El nou terciari tindrà capacitat per produir 20.160 m3 / dia d'aigua regenerada, ampliables fins a 30.240 m3 / dia un cop es consolidi la demanda. Aquesta aigua regenerada es servirà amb dos nivells de qualitat diferenciats: una part per a usos agrícoles (incloent el reg de camps de golf, horts i explotacions agràries) i una altra per tot tipus d'usos urbans no potables, com el reg de jardins privats i la descàrrega d'aparells sanitaris. Aquest últim nivell de qualitat ha de complir els requisits més estrictes, a fi de garantir al màxim la seguretat sanitària en el seu ús quotidià.
L'ambició de l'Ajuntament de Calvià és, a mig termini, reutilitzar el 100% de l'aigua tractada al municipi. El nou terciari és una peça molt important d'aquest pla, a la qual s'haurà de sumar una futura inversió per estendre la xarxa de distribució d'aigua regenerada i construir dipòsits o llacunes de regulació, xarxes de reg per zones enjardinades, al costat de actuacions de promoció i foment de la reutilització entre consumidors potencials, entre altres iniciatives.

Inversió clau per Calvià
El batle Alfonso Rodríguez Badal ha assegurat que aquesta inversió és clau per un municipi com Calvià que té entre els seus objectius aconseguir l'eficiència dels seus recursos naturals al màxim i minimitzar l'impacte dels residus. A más, ha afegit, la inversió és important perquè en moments d'increments de consum, la incorporació a la xarxa d'aquesta aigua que pot anar a usos urbans i agrícoles permetrà l'estalvi i una capacitat de minva de la necessitat d'incorporar aigua potable a la xarxa.
La presidenta Francina Armengol, per la seva banda, ha destacat la feina de Calvià de potenciar les polítiques de reutilització de l'aigua i la seva aposta per la sostenibilitat ambiental i l'economia circular. Ha incidit, així mateix, en l'impuls que dóna el Govern a les inversions d'infraestructures hidràuliques i la lleialtat amb els ajuntaments, al dedicar el cànon de l'aigua exclusivament a aquest tipus d'infraestructures.
Finalment, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha assenyalat que la gran virtut d'aquest projecte pel que ha apostat Calvià és que marca dues línies clares en funció de la destinació de l'aigua, ja que necessita un tractament diferenciat si és per a ús agrícola o per a ús urbà.

 Clicar sobre la imatge per veure la infografia