Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Press trip per cončixer els projectes de Galatzķ

Divendres, 26 d'abril de 2019

PRESS TRIP A LA FINCA DE GALATZÓ

Un grup de periodistes de diferents mitjans nacionals han fet una visita aquest matí a la Finca pública de Galatzó, en un programa de visites organitzat per l'Agència Estratègica Turística de Balears, que coordina i gestiona els projectes sufragats amb l'Impost de Turisme Sostenible.
Durant la visita, se'ls ha explicat els dos projectes que es van a dur a terme a la finca de Galatzó: l'alberg de muntanya i la recuperació del sistema hidràulic. A més han pogut veure la restauració dels molins que s'està efectuant en aquests moments, en col·laboració amb el Consell de Mallorca. Finalment se'ls ha explicat que s'ha previst la rehabilitació de la vaqueria que es va a realitzar amb inversió sostenible pròpia de l'Ajuntament.

Alberg de muntanya a la finca pública municipal de Galatzó
El projecte d'habilitar un Alberg de muntanya per a excursionistes a la finca pública de Galatzó que porta a terme el Consell de Mallorca té la finalitat de millorar, ampliar i facilitar l'accés de la ciutadania a la natura, resultant idònia per a la pernoctació d'excursionistes que transcorren per la ruta GR-221. D'aquesta manera, s'augmenta la xarxa de refugis a la Serra de Tramuntana, s'acosta l'accés de la ciutadania al coneixement del patrimoni natural i etnològic i es promou així la pràctica d'un turisme ecològic i sostenible. Tot això, amb l'objectiu final de fomentar la conservació del nostre patrimoni.
Es reformarà l'edifici de les antigues porqueres de la finca de Galatzó per a ser destinades a Refugi de Muntanya per a excursionistes i incloure'l dins de la xarxa de refugis de la ruta de Pedra en Sec.

Recuperació del sistema hidràulic de la finca
El segon projecte és la recuperació del sistema hidràulic, amb l'objecte de potenciar la gestió agropecuària i ambiental de la finca que respongui a l'objectiu de conservar el paisatge cultural d'una possessió de la Serra de Tramuntana.
El projecte té com a objecte la realització d'una sèrie d'obres de reparació, per tal de posar en funcionament la canaleta i els molins del sistema hidràulic de Galatzó, i així aprofitar l'aigua que a hores d'ara es perd. Així mateix, l'execució d'aquest projecte té un valor afegit en recuperar un element únic dins el patrimoni etnològic de les Illes.
L'interès en compatibilitzar les activitats agrícoles i ramaderes amb un ús públic no és altre que el de mostrar una manera de vida que a poc a poc va desapareixent, especialment a les zones muntanyoses de la Serra a causa, fonamentalment, a la seva falta de rendibilitat. Per tot això, la importància d'aquest projecte de recuperació del sistema hidràulic amb l'objecte de frenar la degradació i pèrdua d'ús d'un element catalogat de caràcter únic a la zona; adequar un espai hidràulic excepcional a la visita pública, com a exemple eminentment representatiu d'un tipus de construcció significatius de la tradició mallorquina en perill de desaparició; mantenir i millorar l'espai agrícola, ramader i forestal de la finca com a exemple del paisatge cultural de la Serra, i conservar els usos tradicionals que han dibuixat les característiques del territori.