Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Reuniķ de l'AMT amb la ministra de Turisme

Dilluns, 27 d'abril de 2020

L'Aliança de municipis turístics (AMT) planteja la ministra de Turisme, Reyes Maroto, set mesures per a reactivar el Turisme

Els batles dels municipis manifesten en una reunió la seva preocupació per la reactivació del turisme, motor dels seus municipis i de l'economia espanyola

Madrid, 25 d'abril de 2020. - La Ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, ha mantingut una reunió amb els alcaldes dels 8 municipis que conformen l'Aliança de Municipis Turístics (AMT)- Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas) i Torremolinos- i la secretaria tècnica de l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH).
El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha insistit en la importància que la connectivitat té per a les illes, per garantir la competitivitat en clau de turisme nacional. Així mateix, ha assenyalat que les entitats financeres han de flexibilitzar més els crèdits ICO perquè les petites i mitjanes empreses puguin tenir més capacitat financera. El batle de Calvià ha incidit també en el tema de la seguretat perquè tots els protocols que es puguin establir siguin homogenis a tot Espanya i convalidables a tot Europa per generar la seguretat necessària i, sobretot, la protecció de treballadors, residents i turistes. S'ha referit també a la flexibilització de les concessions administratives d'ocupació, perquè els ajuntaments puguin estalviar-se o rebaixar el cànon de costes.

Durant la reunió, el president de l'AMT, Toni Pérez, batle de Benidorm, ha exposat de manera general les set iniciatives que es demanen des de l'AMT per reactivar el sector turístic. Posteriorment, cadascun dels batles ha anat detallant les mateixes, posant l'accent en els aspectes més rellevants, que comparteixen tots els municipis de l'Aliança en els àmbits: 1.-Sanitari-Protocol-Data reobertura. 2.-Comunicació. 3.-Coordinació i Col·laboració. 4.-Laboral. 5.-Financer. 6.-Fiscal. 7.-Transport-Connectivitat.
Així, des del punt de vista sanitari, s'ha reclamat a la ministra que es determini, en la mesura del possible, un calendari amb dates per al desescalat de les mesures actuals de confinament, i la posterior reobertura de el sector turístic i les destinacions. Així mateix, s'ha assenyalat la importància de comptar com més aviat millor amb protocols i guies comunes a tot Espanya, validades i consensuades amb els principals mercats europeus, que podrien incloure certificacions (o passaports) sanitaris.
En aquesta complicada crisi sanitària, social i econòmica, tots els ajuntaments reclamen més eines de finançament, tant per als mateixos municipis, flexibilitzant la regla de despesa, de manera que els permeti fer servir no només la totalitat del superàvit de l'exercici 2019 sinó també una part important del romanent actual, o permetent la capacitat d'endeutament. Les empreses i autònoms també han de tenir plans específics per poder flexibilitzar i / o posposar càrregues financeres i lloguers o hipoteques, així com poder acollir i prolongar els ERTOS en curs des del punt de vista laboral.
La coordinació amb Europa és molt important en tot el procés de desescalada; les mesures a adoptar pel que fa la liberalització el tràfic de persones, i el suport a les companyies aèries per reactivar connectivitat i l'economia europea en el seu conjunt són molt importants per a tothom, però especialment per a les destinacions insulars. També Europa és important des d'un punt de vista de suport financer, ja que entre altres mesures, es podria plantejar la creació de fons Dusi específicament Turístics.
En el pla més operatiu, la incertesa lligada a l'ús de les platges en cada municipi, que a dia d'avui no s'ha aclarit, així com per exemple, els impostos i taxes que ha de fer front cada ajuntament, associats a la utilització d'aquestes platges segons marca la llei de Costes són temes que s'han posat de manifest en la reunió.

La ministra Reyes Maroto s'ha mostrat molt interessada en totes les aportacions realitzades; ha manifestat que sí que estan treballant a nivell europeu en la coordinació de les mesures, i que saben de la necessitat i la urgència de prendre decisions, però sempre seguint criteris sanitaris per poder aportar seguretat a el sector i als turistes, ja que és la clau per restablir la confiança en la destinació. Per això, ha comminat els batles de l'AMT, si pot celebrar aquest tipus de reunions de manera periòdica, cada dues o tres setmanes, per seguir de manera conjunta l'evolució de les iniciatives que finalment es portin a terme i la seva idoneïtat.
Per concloure, i en paraules del president de l'AMT i batle de Benidorm, Toni Pérez: "Per contundent que sembli, cal entendre que la crisi que vivim se superarà a través de la recuperació de la indústria turística, o no se superarà. Espanya històricament ha significat un model a nivell internacional en dos àmbits: el turístic i el sanitari, avui és el moment de revalidar aquest lideratge unint els dos camins "
Sobre l'Aliança de Municipis Turístics
L'Aliança de municipis turístics (AMT) neix el 2017 amb la iniciativa de 8 destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afecten al finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l'accessibilitat, i la cooperació entre destinacions.
La Secretaria Tècnica de l'Aliança està gestionada per l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH).