Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Les I Jornades de Memōria Democrātica de Calviā

Dimecres, 7 d'octubre de 2020

COMENCEN LES PRIMERES JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE CALVIÀ

L'objectiu és crear un espai de reflexió quan es compleixen dos anys de l'obertura de la fossa de Calvià

Per veure el programa clica damunt de la imatge

Aquest divendres, 9 d'octubre, comencen les I Jornades de Memòria Democràtica de Calvià amb la presentació del llibre de Tomeu Garí La repressió feixista a Mallorca durant la Guerra Civil i la posguerra, a Sa Societat.
Aquesta és la primera activitat prevista de la primera edició d'aquestes Jornades que es presentaran el proper 23 d'octubre a l'edifici juvenil d'Es Generador, on hi romandrà una exposició sota el títol Memòries. La presentació anirà a càrrec de la Doctora Margalida Capellà, experta en la investigació de crims contra la humanitat i les desaparicions forçades de la Guerra Civil española i el franquisme.
Les jornades sorgeixen com una eina de record i reparació en el marc del segon aniversari de l'obertura de la fossa de Calvià, vuit dècades després d'alguns dels successos més greus i coneguts del municipi. L'objectiu és crear un espai de reflexió, a partir d'estudis d'anàlisis i taules de debat, al voltant dels fets més tràgics del municipi al darrer segle.
El tinent de batle de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, ha assenyalat que «les Jornades de Memòria Democràtica de Calvià han de servir per recordar les persones que patiren i moriren en defensa de la democràcia i evitar que s'oblidi el que realment va ser la Guerra Civil espanyola i la repressió que la va seguir. Cal fer memòria i fer pedagogia, ha afegit, del que és una dictadura feixista i les seves conseqüències i encarar els valors democràtics a la brutalitat totalitària. Conèixer el passat per seguir avançant».
El dissabte 24 d'octubre, a Sa Societat de Calvià l'historiador Manel Suàrez farà una ponència sota el títol La repressió franquista. Calvià com a exemple, que donarà pas a la presentació del llibre de David Ginard Ateu Martí (1889-1936). Tot seguit, l'antropòleg forense Francisco Etxeberria impartirà la ponència Verdad formal, verdad real...Verdad oficial. La jornada es clourà amb una taula rodona en què participaran Manel Suárez, Francisco Etxeberria, Maria Antònia Oliver de Memòria de Mallorca, i l'arqueòloga forense que va dirigir les exhumacions del cementiri de Calvià, Almudena García-Rubio.
Les activitats finalitzaran el dia 25 d'octubre amb una visita al cementiri de Calvià, guiada per Almudena García-Rubio, i una visita al cementiri de Porreres guiada per Tomeu Garí. Al vespre, a l'Auditori de Peguera, l'obra teatral Antígones 2077, d'Aina de Cos, dirigida per Montse Rodríguez, posarà el punt final de les I Jornades de Memòria Democràtica de Calvià.

A causa de la situació derivada del Covid-19, per participar en les activitats és necessari inscriure's abans.
Per reservar plaça: ENLLAÇ

Més informació: ENLLAÇ