Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calvià Ciutadania Coneix Calvià

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Ordenances per un municipi més sostenible

Dimecres, 28 d'octubre de 2020

L'AJUNTAMENT DE CALVIÀ DU A PLE L'APROVACIÓ INICIAL DE LA NOVA ORDENANÇA REGULADORA DE L'ÚS DE VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL I LA MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA PER A LA DEFENSA I CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI VERD DEL MUNICIPI DE CALVIÀ

L'objectiu és avançar cap a un municipi més sostenible

L'Ajuntament de Calvià du al Ple de demà dijous l'aprovació inicial de la nova Ordenança reguladora de l'ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) al municipi de Calvià, i la modificació de l'Ordenança municipal per a la defensa i conservació del patrimoni verd del municipi de Calvià.

El tinent de batle de Medi Ambient i Transició Ecològica, Rafel Sedano, apunta que ambdues ordenances son una via per desenvolupar en el municipi actuacions concretes que permetin fomentar la transició ecològica i desenvolupar el Pacte Verd. Aquest Pacte estableix un full de ruta per, entre d'altres qüestions, restaurar la biodiversitat i reduir la contaminació, i les ordenances contribueixen a complir aquest compromís europeu. Així mateix ha destacat aquest tipus de regulacions municipals perquè aporten actuacions a nivell local per superar el canvi climàtic global i fan de Calvià un municipi més sostenible.

Ordenança per a l'ús dels Vehicles de mobilitat personal al municipi de Calvià

Amb l'aprovació inicial d'aquesta ordenança es pretén regular l'utilització d'aquest tipus de vehicles, donat l'increment del seu ús al municipi que actualment està regulat a través de la instrucció de la Direcció General de Trànsit.

La normativa afectarà als vehicles elèctrics de mobilitat personal, d'una o més rodes, dotats d'una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar una velocitat mínima de 6 km/h i una velocitat màxima de 25 km/h.

Entre d'altres aspectes, l'ordenança estableix l'edat permesa per conduir VMP (a partir de 16 anys, o menor de 16 anys amb carnet AM de ciclomotor); les vies permeses i les no permeses, així com la velocitat en cada una d'elles (prohibició a voreres i parcs, 10 km/h a passejos i carrers peatonals, 20 km/h a carrils bici, i 25 km/h a vies de màxim 30 i 50 km/h), o la regulació a l'hora d'aparcar aquest tipus de vehicles.

Ordenança municipal per a la defensa i conservació del patrimoni verd del municipi de Calvià

L'any 2008 es va elaborar l'ordenança juntament amb el catàleg d'arbres singulars de l'Ajuntament de Calvià. Dotze anys després s'ha vist la necessitat d'actualitzar tant l'ordenança com el catàleg, actualment en elaboració. La norma municipal, que es du a aprovació inicial, estableix el marc legal per protegir i incrementar el patrimoni arbori del municipi regulant les activitats de sembra, poda i tala d'arbres, tot simplificant els procediments administratius.

L'ordenança inclou una sèrie de novetats: no es permetrà la plantació d'espècies vegetals catalogades com a espècies invasores a zones enjardinades privades, es crea l'inventari privat d'arbres de tipologia mediterrània de Calvià i s'afegeix un annex amb un llistat d'arbres palmàcies de tipologia mediterrània per plantar com a compensació. També s'inclou l'opció d'una compensació mixta, que no està contemplada en l'ordenança actual, i que permetrà plantar un arbre i aportar l'equivalent d'un arbre al fons municipal. I una altra novetat és que hi haurà la possibilitat de plantar a una altra propietat d'allà on s'ha fet la tala, que sigui titularitat de la persona sol•licitant, al terme de Calvià.