Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Conveni primera comunitat energčtica a Galatzķ

Dimecres, 4 de maig de 2022

El Govern i l’Ajuntament de Calvià signen el conveni per a la constitució de la primera comunitat energètica amb participació pública destinada a particulars

Nota de Premsa de la Conselleria de Transició Energètica

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han signat aquest dilluns el conveni per a la constitució de la que serà la primera comunitat energètica d’energies renovables que beneficiarà directament la ciutadania de tota una zona residencial. Aquesta ha estat impulsada per la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE).
A la signatura del conveni també hi han assistit el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, la tinenta de batle de Joventut, Participació i Medi Ambient, Marga Plomer i el regidor de la zona de Galatzó, Marcos Pecos, així com el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava i el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa.

Aquesta comunitat energètica, impulsada per la Vicepresidència del Govern, compta amb el suport de l’Ajuntament de Calvià i s’ubicarà a la urbanització des Galatzó, on s’instal·laran panells fotovoltaics a diferents espais de la urbanització com són l’institut, l’escola o el poliesportiu, a més d’altres cobertes residencials i aparcaments. Els càlculs inicials indiquen que en aquests espais es podran instal·lar més de 900 kW de potència, de manera que els veïnats puguin abaratir la factura de la llum fins a un 40 %, pagant a preu de cost l’energia en hores de producció i sense necessitat de realitzar cap inversió inicial. Devora el 80 % del consum de la urbanització es podria abastir amb l’energia fotovoltaica que s’instal·li sobre les cobertes, i es beneficiarien tant espais públics com particulars.

Cal apuntar que l’IBE gestionarà tota la comunitat energètica des Galatzó, que es durà a terme en diverses fases i podrà reinvertir els ingressos per anar sufragant-les. Durant les hores de producció l’energia es podria vendre al voltant de 0,075 €/kwh. S’estima un estalvi d’entre un 30 i un 40 % en la factura dels usuaris, en total prop de 400 habitatges.

El vicepresident Yllanes ha asseverat que «la transició energètica és una oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica, fent-la des d’una perspectiva socialment justa i aconseguint que tothom es pugui beneficiar de l’autoconsum; a més, ha de servir també per a un nou model social, on allò col·lectiu estigui per sobre d’allò individual».

«Les comunitats energètiques són peça clau per aconseguir el canvi de model energètic cap a un sistema més descentralitzat i participatiu. Per això, volem que aquests tipus de projectes siguin una referència i es repliquin a tot tipus de barris, pobles i urbanitzacions de les Illes Balears. Vull destacar el fet que aquesta comunitat energètica beneficiarà prop de 400 habitatges, que veuran abaratida la seva factura de la llum».

Yllanes ha recordat que «l’arribada dels fons Next Generation suposen una oportunitat històrica per canviar el nostre model energètic. Dilluns passat vàrem presentar el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, que compta amb programes específics per impulsar i finançar iniciatives com aquesta comunitat energètica. Des de Balears volem ser líders en aquestes noves formes d’autoconsum col·lectives, com ho som en l’autoconsum de particulars».

Per al batle Alfonso Rodríguez Badal, «avui es fa una primera passa important al municipi en matèria d’energies renovables amb la creació de la comunitat energètica que, per una banda, impulsa un model d’energia neta que, a més, serà molt beneficiosa per als veïns i veïnes des Galatzó, ja que durà aparellat un abaratiment de la factura elèctrica». El batle ha agraït la iniciativa del Govern i la feina que la Conselleria i l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament han fet perquè la comunitat energètica des Galatzó comenci a ser una realitat.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat que «Balears té un alt potencial per a l’impuls de les comunitats energètiques i des de les administracions hem de promocionar-les perquè la ciutadania i les empreses s’hi engresquin. Esperem que el model des Galatzó sigui extrapolable a altres indrets de les illes i seguim reduint el consum energètic de Balears a la vegada que reduïm emissions de manera cooperativa».

Cal tenir en compte que l’IBE ja està impulsant aquest tipus de projectes en polígons industrials. És el cas de les dues primeres comunitats energètiques, a Sant Lluís (Menorca) i a Marratxí (Mallorca).

Declaracions de batle   Declaracions del conseller