Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

I Jornada de les Persones Majors a Calviā

Divendres, 30 de setembre de 2022

CALVIÀ CELEBRA LA I JORNADA DIA DE LES PERSONES MAJORS

La jornada s’ha centrat en els drets i protagonisme necessari de les persones en el procés d’envelliment

Aquest divendres té lloc, a la Sala Palmanova, la primera Jornada Dia de les Persones Majors que se celebra a Calvià amb el lema “Drets i protagonisme en el procés d'envelliment', organitzada per l'Ajuntament de Calvià, a la que assisteixen prop d’un centenar de persones.

La jornada ha començat amb una benvinguda virtual del batle, Alfonso Rodríguez Badal, que es troba aquest matí a Madrid, i la presentació de la tinenta de batle de Cohesió Social i Igualtat, Nati Francés, que ha agraït la implicació de les persones majors que han assistit a l’acte i la seva generositat per contribuir a què Calvià sigui un municipi millor.

A continuació, la doctora Anna Freixas Farré, autora del llibre “Yo, vieja”, ha pronunciat la ponència “Llibertat, justícia i dignitat en la vellesa”. “Allò que vull -ha assenyalat- és donar un nou significat a l’ús despectiu que la societat fa d’un terme, el de vell, vella, que l’únic que explica és que som en un cicle vital, no davant d’una desgràcia en la nostra vida, sinó que som aquí, com a una enorme fita aconseguida del segle XX”.

La Jornada finalitzarà amb la taula rodona Envellir a Calvià, amb la participació de persones de la societat calvianera, moderada per la regidora de Desenvolupament Social, Infància i Persones majors de Calvià, M. Carmen Rojano..

I Pla estratègic d'envelliment i canvi demogràfic de Calvià
En el marc de la Jornada també s'han presentat els principals eixos de la proposta per a la posada en marxa del I Pla estratègic d'envelliment i canvi demogràfic de Calvià 2022-2025, que inclou els compromisos assumits per l'Ajuntament de Calvià per a l'adaptació al procés d'envelliment poblacional i canvi demogràfic que es viu globalment, i també al municipi, i que proposarà noves accions i el reforç de les polítiques que ja es duen a terme.

Per a l’elaboració del pla es parteix del document Diagnòstic i pronòstic de les persones majors de Calvià, publicat al març de 2017, així com del projecte L’Ajuntament al teu costat que Calvià va posar en marxa l’any 2020, en plena pandèmia, en què es va contactar telefònicament amb més de 3.00 persones de 65 anys o més per demanar-los sobre les seves problemàtiques i principals preocupacions, tant en general com en el moment de la pandèmia, tenint en compte l’impacte singular de les mesures de confinament sanitari.

De forma més recent, l’equip tècnic del Servei d’Intervenció Social, Infància i Gent Gran va organitzar una dinàmica participativa, amb 36 persones majors de 65 anys, residents a diversos nuclis del municipi de Calvià, en què es va demanar per les seves experiències i per les problemàtiques observades des de la seva perspectiva. Les persones assistents van exposar, a més, les seves propostes de millora sobre temàtiques diverses com ara espais lliures i infraestructures, transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació social, serveis socials i salut, entre d’altres.

El Pla d'envelliment i canvi demogràfic de Calvià 2022-2025 s’estructura en tres eixos estratègics, cadascun amb els seus àmbits temàtics corresponents.

El primer, Dret a envellir a Calvià, entorn físic i mediambient, incorpora els objectius i mesures que reivindiquen el dret de les calvianeres i calvianers grans a viure a Calvià al llarg de la vida si així ho volen, a gaudir d'un espai públic accessible i saludable, així com l'objectiu de la consolidació transversal de la perspectiva del canvi demogràfic en les polítiques públiques locals.

Per la seva part, des de l’eix Envelliment actiu: participació comunitària i inclusió social es vol promoure l'envelliment actiu i saludable, la participació social i comunitària de les persones majors i la no discriminació per raons d'edat, així com la seva intersecció amb la discriminació per gènere i per etnia.

Finalment, l’eix Suport i atenció integral als serveis públics municipals aborda l'anàlisi i coordinació dels serveis públics existents per avaluar la seva possible millora o la posada en marxa de nous serveis que puguin resultar necessaris.