Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Congrés de Qualitat i Sostenibilitat Turística

 

 

Dijous, 13 de juny de 2024

Juan Antonio Amengual: «no tot és turismofòbia, necessitam un model turístic racional»

El batle de Calvià intervé al VII Congrés Internacional de Qualitat i Sostenibilitat Turística a Xerès, Cadis

«No hem de qualificar de turismofòbia qualsevol pensament o actitud que simplement qüestionen l'actual model turístic. És important entendre aqueixa sensibilitat i empatitzar amb ella. S'ha de projectar la necessitat d'un model turístic racional, tot evitant la referència constant a la turismòfobia fora confondre la part amb el tot d'aquest moviment». Així s'ha expressat aquest dijous el batle de Calvià i president de l'AMT (Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja) al VIIè Congrés Internacional de Qualitat i Sostenibilitat Turística celebrat a Xerès, Cadis. La trobada se celebra cada dos anys organitzada per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola i la Sostenibilitat (ICTES). La premissa d'aquesta edició és mostrar les pràctiques més bones que es duen a terme a l'escenari turístic, en matèria de qualitat i sostenibilitat, per aprendre'n, aplicar-les i evolucionar fins a adaptar-se a les necessitats del client, de la societat i de l'entorn.

Amengual ha volgut defugir de posicions polaritzades en ressaltar que no poden confondre's les mobilitzacions i preocupacions de part de la societat sobre l'accés a l'habitatge o al nombre de turistes que ens visiten amb una onada de turismofòbia. Ha insistit en la necessitat de ser permeable a aquests problemes i fer feina en la consecució d'un «model turístic racional» per entendre aquells residents que «es consideren envaïts o expulsats de les seves ciutats».

El batle i president de l'AMT ha plantejat una sèrie de línies mestres que impliquen escalar l'arribada de visitants i rompre la corba d'estacionalitat així com donar a conèixer i valorar tot allò que l'activitat del turisme aporta a la societat i economia per damunt dels efectes negatius possibles. Ha insistit en la recerca de l'excel·lència de l'oferta en destinació com a mitjà per elevar el nivell adquisitiu dels turistes, fent prevaldre la qualitat per damunt de la quantitat.

En un altre ordre de coses, ha explicat l'experiència aplicada a Calvià per involucrar les empreses del sector en iniciatives que redundin en benefici dels residents. Ha citat els exemples del Mallorca Live Festival (que se celebra aquest cap de setmana al municipi amb un cartell internacional de primera línia) o l'ATP 250 Mallorca Championships que també recala a Calvià i com s'ha aconseguit compensar la ciutadania amb descomptes exclusius a les entrades. De la mateixa manera, l'hotel temàtic Pirates Village Resort de Santa Ponça ha aportat 130 vals de franc d'un dia a les seves instal·lacions a famílies de la zona amb infants matriculats a l'escoleta municipal. Amengual ha recalcat la importància de «facilitar la convivència entre residents i turistes després d'uns anys de cert descontrol».

Cal destacar que a les Balears, el Govern autonòmic ha creat un fòrum publicoprivat (la Mesa per al Pacte Polític per a la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental) per prendre «decisions valentes». A la Mesa hi són representades les institucions, així com 140 agents de la societat i l'economia. Es proposen mesures diverses d'aplicació immediata —algunes ja en marxa—: com ordenar i monitorar els fluxos turístics mitjançant aplicacions d'IA en temps real, la reducció de places turístiques a Mallorca, l'arribada de vehicles a Eivissa com ja s'ha fet a Formentera, o el paquet de mesures anunciat per Palma que afecten des de creuers fins al lloguer de cotxes o apartaments turístics.

Sobre l'Impost de Turisme Sostenible (ITS, coneguda com a ecotaxa) aplicat a les Balears, Amengual ha recalcat la importància d'utilitzar els fons recaptats en projectes que milloren l'entorn urbà i els serveis a turistes i residents. Gràcies a l'ecotaxa junt amb els fons Next Generation, ha explicat com s'ha pogut finançar la compra d'establiments hotelers obsolets a Calvià per esbucar-se. En lloc seu s'esponjaran les zones madures per dotar-les d'equipament urbà que redundi en benefici de la comunitat.