Segons dades de la Fundación Cerebro, de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), les lesions medul·lars per capbussades de cap durant l'estiu representen el 6% del total dels casos anuals, un salt a aigües poc profundes pot derivar en un accident amb conseqüències molt greus.
Les activitats relacionades amb l'aigua, han de gaudir-se amb les degudes precaucions si volem evitar lesions que perdurin tota la vida. Les més habituals en l'entorn aquàtic estan vinculades a salts a la mar obert, als rius, o a les gorgues, sense verificar prèviament la profunditat de les mateixes.
En aquests casos sempre és important saber que es poden produir traumatismes cranioencefàlics (TCE), així com lesions medul·lars. Encara que la major part de les consultes per TCE són lleus, el traumatisme cranioencefàlic és la primera causa de mort i incapacitat en la població menor de 45 anys en els països desenvolupats, segons adverteix la Fundación Cerebro.
En el cas de les lesions medul·lars, aquestes representen una situació bastant dramàtica per al subjecte i per al seu entorn, ja que produeix en el pacient gran incapacitat segons el nivell de la columna que s'hagi vist afectat. De fet, en els casos més extrems, pot desembocar en una tetraplegia (paràlisi conjunta de les quatre extremitats del cos).
A més, i segons alerta la Socidad Española de Neurología, les persones amb lesions medul·lars són entre dos i cinc vegades més propenses a morir prematurament, i en el 50% dels casos d'origen traumàtic ocasionen tetraplegia.
A Espanya es produeixen mil casos a l'any de lesions medul·lars, un alt percentatge d'ells com a conseqüència de salts a la superfície aquàtica. Igualment, des de la Fundación Cerebro, de la Sociedad Española de Neurología, mantenen que el perfil tipus dels afectats és el d'un jove menor de 30 anys, que sol patir l'accident en els mesos d'estiu.