L'Ajuntament modifica el ROM que amplia i reconeix el dret de participació de la ciutadania en els plens. El text ha estat elaborat en una comissió amb representació de tots els grups municipals
Divendres, 11 de novembre de 2016
L'AJUNTAMENT PORTA A PLE UNA MODIFICACIÓ DEL ROM QUE AMPLIA I RECONEIX COM UN DRET LA PARTICIPACIÓ DE LA CIUTADANIA EN ELS PLENS MUNICIPALS
El text ha estat debatut i redactat en una comissió amb representació de tots els grups municipals
L'Ajuntament de Calvià portarà a aquest Ple de novembre la proposta d'aprovació inicial de la modificació del Reglament orgànic municipal (ROM) que millora i amplia la participació de la ciutadania en els plens municipals. El projecte de reforma del ROM s'ha estat debatent i redactant des de fa mesos en una comissió amb representació de tots els grups municipals.
La proposta que es portarà al Ple introdueix una major participació d'entitats i veïns en les sessions plenàries.
Amb l'actual ROM, la ciutadania només pot intervenir a través d'associacions o federacions d'associacions reconegudes per la corporació municipal, en algun punt de l'ordre del dia en el qual hagin intervingut com a interessats en l'expedient, o en el torn de precs i preguntes.
Amb la modificació que es proposa s'introdueixen les següents novetats:
La ciutadania podrà sol·licitar al Ple el trasllat d'una petició a una altra institució no depenent de l’Ajuntament.
En cas d'aprovar-se, l'Ajuntament farà d'intermediari traslladant en nom propi aquesta petició.
S'introdueix també la possibilitat que propostes o aportacions que obtinguin el suport de l'1 % dels veïns amb dret a vot o les tres amb més suport cada semestre –si superen el 0,5 % dels veïns del municipi– seran ateses pel Ple, i seran defensades per un representant nomenat per la part proponent.
Una altra novetat que recull la proposta és donar la possibilitat als veïns de sol·licitar al Ple l'elaboració d'una norma, ordenança o reglament, o la modificació d'una existent, i l'aprovació d'una norma o reglament proposada per la pròpia ciutadania, que estaran definides en col·laboració amb l'Administració municipal. En aquest cas, les propostes hauran de tenir també el suport de l'1 % dels veïns del municipi amb dret a vot. La part proponent nomenarà un representant per defensar l'acció ciutadana.
D'altra banda, es mantenen els aspectes que ja recull el ROM vigent de poder intervenir en el Ple en relació a algun punt inclòs en l'ordre del dia, o en el torn de precs i preguntes. En el primer cas, podran intervenir les entitats inscrites en el Registre Municipal i associacions de caràcter supramunicipal. En el segon cas (de precs i preguntes) podran intervenir-hi entitats inscrites en el Registre Municipal, i es dóna veu, també –i com a novetat– als veïns i veïnes de forma individual.
El nou Reglament orgànic municipal reconeix –també per primera vegada– aquests aspectes d'intervenció directa de la ciutadania com un dret, de manera que es millora la participació ciutadana en els plens municipals.
El nou ROM introdueix el concepte de «rendició de comptes». Se celebrarà un Ple monogràfic de rendició de comptes amb una periodicitat anual, d'acord amb la regulació que s'aprovi específicament.
D'altra banda, recull aspectes per respondre a l'evolució de la pròpia corporació municipal, amb la presència de més grups municipals, regulant amb major detall el grup mixt i suprimint la figura de cap de l'oposició, a més d'adaptar altres aspectes més tècnics a la normativa actual.