Els centres escolars que han participat en els tallers de l'Agenda Local 21 han presentat els resultats dels seus treballs al Fòrum Escolar
Dilluns, 5 de juny de 2017
CALVIÀ CELEBRA EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT
Els centres escolars que han participat en els tallers de l'Agenda Local 21 han presentat els resultats dels seus treballs al Fòrum Escolar
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi ambient, els alumnes que han participat en els tallers de l'Agenda Local 21 Escolar han presentat al Fòrum Escolar els resultats del seu treball durant el curs, així com el desenvolupament del projecte de la seva escola amb les actuacions previstes dins del Pla de Millora Ambiental del Centre. El Fòrum ha tingut lloc al Casal de Peguera i hi han assistit els regidors i regidores de l'Ajuntament de Calvià Antonio García Moles, Nati Francés i Francisca Muñoz.
L'escola de Ses Quarterades ha explicat al Fòrum el projecte “Ses Quarterades que m'agraden”, impulsat per l’OCB, en el qual participa també l'AMIPA i voluntariat. El projecte contempla la neteja i recuperació de la vegetació autòctona i la sembra de varietats mallorquines d'arbres en un espai de titularitat municipal proper a l'escola. Els alumnes de quart curs de primària han treballat les espècies vegetals autòctones de la serra de Tramuntana i han presentat en el Fòrum el seu projecte, que tendrà continuïtat durant el curs proper.
L'alumnat del CEIP Puig de sa Ginesta ha exposat la situació del seu projecte d'agençar un espai exterior del pati que es troba actualment sense vegetació per fer una zona enjardinada amb plantes autòctones. Per la seva banda, el CEIP Xaloc està interessat en el projecte Euronet 50/50, que tracta sobre l'eficiència energètica i l'estalvi a l'escola, i ha explicat la seva implantació de cara al proper curs, per estalviar i millorar l'ús de l'energia al centre escolar.
Finalment, el CEIP Jaume I ha exposat el projecte “Milloram el nostre centre”, que consisteix en una sèrie d'accions que duen a terme els alumnes en petits grups setmanalment per millorar en temes de convivència durant el temps de pati, reciclatge del centre i cuidar els jardins i espais del col·legi. Els alumnes tenen uns distintius en els quals fan saber als altres les tasques assignades que han d'anar desenvolupant al llarg del dia.
AGENDA LOCAL 21 ESCOLAR
L'Agenda Local 21 Escolar és un procés basat en la participació que pretén impulsar un pla d'acció orientat a aconseguir un desenvolupament sostenible en la comunitat escolar. Té com a finalitat revisar plantejaments i pràctiques, així com aspectes materials i organitzatius del centre. Arrenca amb una diagnosi dels elements implicats en el concepte de sostenibilitat (aigua, energia, transport, etc.) i culmina amb la redacció i posterior implantació d'un pla d'acció, en el qual s'estableixen una sèrie d'objectius a curt, mitjan i llarg termini. De manera paral·lela es fan tallers de sensibilització ambiental a les escoles.
Durant el curs escolar 2016-2017 s'han duit a terme 25 sessions de tallers d'educació ambiental dirigits als alumnes del tercer cicle de primària dels centres escolars que hi participen: CEIP Ses Quarterades, CEIP Xaloc, CEIP Jaume I i CEIP Puig de sa Ginesta. Els tallers pretenen sensibilitzar i educar els alumnes en aspectes ambientals, de sostenibilitat i de canvi climàtic. L'objectiu final és dissenyar i executar el Pla de Millora Ambiental del Centre i participar en el Fòrum Escolar a final del curs. La realització dels tallers els ha duit a terme l'empresa GRAM.