Els clubs nàutics de Salou i Santa Ponça organitzen aquesta regata d'altura que es desenvoluparà entre els dies 8 i 10 de setembre dins del marc de les Festes del Rei en Jaume.
Aquest matí, al Club Nàutic de Santa Ponça, s'ha dut a terme la presentació de la Regata Rei en Jaume, que celebra aquest any la seva vint-i-cinquena edició amb el seu tradicional recorregut entre la vila de Salou (Tarragona) i les costes del municipi de Calvià.
Com és sabut, la regata commemora l'arribada a Mallorca del Rei Jaime I qui, al 1229, va sortir amb la seva flota des de la localitat catalana per dirigir-se a la conquesta de Mallorca.
Els seus vaixells, després de fondejar, en principi, a l'illot del Pantaleu al costat de Sant Elm, es van dirigir a la cala de Santa Ponça on es va produir el desembarcament de les tropes que, d'aquesta manera, van iniciar l'ocupació de la illa.
Per commemorar aquesta efemèride, els Ajuntaments de Calvià i Salou organitzen cada any, des de 1987, una regata entre ambdues localitats, un esdeveniment que ha arribat a aconseguir un lloc preferent a l'ampli programa de festes de Calvià.
Els Clubs Nàutics de Santa Ponça i Calvià s'encarreguen de l'organització tècnica de la prova, una regata d'altura amb unes 110 milles de recorregut. L'edició d'aquest any, estarà oberta a creuers mesurats sota les fórmules RI i ORC i sortirà des de Salou el divendres dia 9 de setembre per arribar a Mallorca, previsiblement, el dissabte dia 10. La competició forma part del Campionat d'Espanya d'Altura, Zona Mediterrani i s'espera el concurs d'uns 20 creuers. No obstant això, malgrat la majoritària participació de vaixells catalans, el guanyador de la passada edició va ser el mallorquí "Pinyol Vermell" del regatista Félix Comas de Hevia que va invertir en el recorregut 25 hores, 36 minuts i 20 segons.
La regata "Rei En Jaume" és una de les proves més importants que es realitzen a Balears en categoria d'altura i, com ocorre en aquest tipus de competicions, desenvolupa les capacitats de navegació de les tripulacions i requereix una adequada interpretació de les condicions meteorològiques, molt variables a l'època de l'any -mitjan setembre- en què se celebra.