L'Ajuntament ha iniciat la reforestació i agençament de la Pinada de Santa Ponça per garantir-ne la conservació
L' AJUNTAMENT DE CALVIÀ INICIA LA REFORESTACIÓ I AGENÇAMENT DE LA PINADA DE SANTA PONÇA PER GARANTIR-NE LA CONSERVACIÓ
L'actuació es durà a terme a través de diverses fases
L'Ajuntament de Calvià, a través del Departament de Medi Natural i Urbà i el Departament de Manteniment, ha iniciat el procés de reforestació i agençament de la Pinada de Santa Ponça.
En molts de llocs del municipi de Calvià els ecosistemes naturals han estat transformats per diferents causes (incendis forestals, explotació, obertura de vials, etc.), de manera que cada vegada és més habitual trobar comunitats que han substituït les originals, i que, en la majoria de casos, posseïen un major valor ambiental.
En el cas de Santa Ponça, els ecosistemes que s'han vist més significativament afectats són els arenals (sistemes dunars), la qual cosa ha provocat la disminució de les dunes, que asseguren l'aportació de sediment a les platges, a més de posseir un important valor paisatgístic. Actualment, només trobam un testimoni del sistema dunar existent anteriorment a la Pinada de Santa Ponça i, per tant, es considera prioritària la seva conservació.
Amb l'objectiu d'aconseguir la conservació d'espais naturals d'elevat valor mediambiental i dins l'àmbit d'aquest projecte, es proposa la reforestació (mata, pins i tamarells) i l’agençament de diversos punts de la Pinada de Santa Ponça. Així mateix, es minimitzaran els efectes negatius de la freqüentació humana mitjançant perímetres de protecció en alguns punts (principalment allà on es duguin a terme les tasques de reforestació), per evitar-hi el trànsit rodat durant la celebració d'alguns actes ludicoculturals que se celebren tradicionalment a la Pinada.
El procés es durà a terme per fases. La primera fase consisteix a reforestar dues zones molt degradades a prop de l'entrada principal i a prop de la rotonda (marcades com a zones 1 i 2 en el mapa), amb exemplars de pins d'una certa envergadura i mata, i a establir-hi un perímetre de protecció per evitar que durant la celebració d'algunes de les activitats que s’hi duen a terme es facin malbé els exemplars plantats.
Una segona fase preveu l'aportació de substrat a les dues dunes situades en el lateral de la Pinada, paral·leles a l’avinguda Rei Jaume I (marcades com a zones 3 i 4 en el mapa), per tapar part de les arrels d'alguns exemplars de pins que hi ha al descobert.
I una última fase que consistirà en la reforestació d'altres dues zones molt degradades, situades una al costat de l'entrada des del carrer Balneari (marcada com a zona 5), i una altra, també molt degradada, a prop de l'oficina de turisme (marcada com a zona 6). A la zona 5 es proposa la plantació de pins i tamarells, atès que actualment hi existeixen un grapat d’arbres d'aquest tipus. A la zona 6 es proposa la plantació de pins i mata, i establir en els dos casos, i de la mateixa manera que a les zones 1 i 2, un perímetre de protecció.