La ciutadania de Calvià pot ja adquirir les trampes per actuar contra la processionària dels pins

El Servei de Medi Natural i Urbà du a terme al llarg de tot l'any actuacions per prevenir plagues a les zones públiques

 

L'Ajuntament de Calvià posa a la disposició de la ciutadania material per prevenir la processionària dels pins en zones privades.

 

Des del Servei de Medi Natural i Urbà es fan diferents actuacions en zones públiques al llarg de tot l'any, i s'aconsella sobre les actuacions que els veïns poden dur a terme en els espais privats.

 

Així, durant els mesos d'estiu (juny, juliol i agost), el departament municipal, a través de l'empresa adjudicatària del control de plagues, col·loca trampes en els pins situats en zones públiques, amb el doble objectiu de poder, per una banda, capturar exemplars adults de papallona i, per l’altra, planificar les campanyes de fumigació futures, d'acord amb el recompte d'adults obtinguts a cada zona.

 

En les zones privades, la ciutadania i entitats particulars tenen la possibilitat d'adquirir les trampes en el Servei de Medi Natural i Urbà. Les caixes es poden reciclar d'una temporada per a l’altra i l'Ajuntament subvenciona, per primera vegada, el material fungible –la bossa i la feromona–. La resta del material –caixa, tap i cèrcol– pot adquirir-se per un preu de 10 euros, si no es té d'anys anteriors. Les trampes han de col·locar-se a finals de juny o a principis de juliol, i han de retirar-se a finals de setembre o principis d'octubre.

 

Per adquirir trampes: C/ Major, 2, es Capdellà, Calvià. Tel. 971 130 577, medioambiente@calvia.com

 

DURANT ELS MESOS D'OCTUBRE, NOVEMBRE, DESEMBRE I GENER

 

En zona pública: l'Ajuntament aplica tractaments terrestres fitosanitaris i altres tècniques com l’endoteràpia als pins de les zones que així ho requereixin i on es té constància que la seva presència podria ser més crítica, com poden ser guarderies, col·legis, passejos, parcs infantils, etc.

 

EN AQUESTS MESOS JA NO SÓN ÚTILS NI EFECTIVES LES TRAMPES, JA QUE NOMÉS SERVEIXEN PER A LA FASE DE PAPALLONA

 

Si teniu constància de zones públiques en les quals hagin de fer-se tractaments, podeu avisar mitjançant correu electrònic: medioambiente@calvia.com, per telèfon: 971 130 577, o mitjançant altres vies de comunicació, com ara el Servei Queixau-vos, la Línia Verda, etc.

 

En zones particulars: en aquest període s'aconsella al ciutadà fer tractaments fitosanitaris en l’àmbit particular en els pins que els ocasionin molèsties. En el cas que els pins que ocasionen els problemes siguin aliens, o sigui, dels veïns adjacents a la seva propietat, els particulars poden posar-se en contacte amb el propietari veí i indicar-li les molèsties que els pins ocasionen. Per contra, si no és possible posar-se en contacte amb el propietari veí, poden fer tractaments de fumigació a les branques dels arbres que es trobin en el perímetre de la seva parcel·la, a fi de crear una barrera que no permeti l'accés a la seva propietat de les erugues.

 

DURANT ELS MESOS DE GENER, FEBRER, MARÇ

 

En aquesta època s'observen clarament les bosses i les erugues. Cal tenir en compte que en aquests moments és quan la problemàtica és més evident per a tots i quan les molèsties ocasionades són més importants, però en aquests moments les actuacions per reduir la població de processionària són molt poc efectives i les principals accions que podem dur a terme van dirigides a prendre precaucions.

 

Per motius de seguretat ciutadana i de caràcter tècnic no es fan tirs a les bosses a les zones urbanes.

 

Actuacions a fer:

 

En zona pública: tallar les branques amb bosses en zones conflictives i problemàtiques com ara col·legis, escoletes, parcs infantils, platges, zones de pas, etc. Si es detecten bosses, es pot avisar mitjançant correu electrònic: medioambiente@calvia.com, per telèfon: 971 130 577, fax: 971 133 047, o per altres vies de comunicació com el Servei Queixau-vos, la Línia Verda, etc.

 

En zona privada: en la mesura del possible, tallar les branques amb bosses i cremar-les. També existeix la possibilitat de col·locar barreres físiques com ara cons o bosses de plàstic al voltant del tronc de pi per impedir el descens de les erugues al terra.

 

La processionària del pi és una espècie de lepidòpter nocturn, el que es coneix vulgarment com a arna, que passa la seva fase larval en forma d'eruga alimentant-se de les acícules dels pins principalment.

 

Se la coneix com a processionària per la seva característica forma de moure's en grup, de forma alineada com en les processons. Aquesta espècie està considerada com una plaga endèmica, la seva presència és fàcilment recognoscible gràcies a les característics bosses que les erugues teixeixen en les copes dels pins.

 

Generalment la conseqüència principal de l'atac d'aquest insecte sobre les masses de pinàcies és l’afebliment que produeix els produeix, el qual en disminueix el creixement i hi afavoreix l'atac d'altres insectes o malalties oportunistes, com ara els perforadors, que generalment sí arriben a matar els arbres. Els danys d'aquesta espècie s'agreugen si els atacs es combinen amb períodes climàtics anòmals o extrems, com les sequeres perllongades.

 

El cicle biològic de la processionària es divideix en quatre fases ben diferenciades: ou, eruga (larva), crisàlide (pupa) i imago (adult o papallona). Aquesta espècie passa la major part del cicle vital en la forma d'eruga, que és quan causa o pot arribar a causar danys importants a les plantes que ataca i afeccions al·lèrgiques a les persones.

 

Cada any es duen a terme actuacions contra la processionària per minimitzar els danys que pot ocasionar aquesta plaga sobre la salut i la qualitat de vida dels residents i visitants del municipi.