Dimecres, 13 de setembre de 2017
CALVIÀ MUNICIPI T.E.I.: TOLERÀNCIA CERO AMB LES CONDUCTES VIOLENTES
El professorat de tots els centres d'Infantil i Primària i dels IES de Bendinat i Son Ferrer s'han format per prevenir l'assetjament escolar
A partir d'aquest curs escolar (2017/2018) Calvià s'uneix als municipis que apliquen el T.E.I. (Tutoria entre iguals), un programa de convivència institucional que implica a tota la comunitat educativa orientada a millorar la integració escolar i treballar per una escola inclusiva i no violenta.
Amb l'impuls de l'Ajuntament de Calvià, entre els dies 4 i 8 de setembre, tot el professorat dels 11 centres d'Infantil i Primària del municipi i els del IES Bendinat i Son Ferrer (325 en total) s'han format sobre l'assetjament escolar (tipus de maltractament, causes, conseqüències, estratègies de detecció, etc.); en com donar a conèixer el programa i en sensibilitzar a la comunitat educativa sobre la violència entre iguals, definint les actuacions que duran a terme les famílies, el professorat i l'alumnat en casos d'assetjament escolar.
L'IES Calvià ja va desenvolupar aquesta formació i el projecte TEI el curs passat de forma experimental, amb el que tots els centres educatius públics del municipi s'han sumat a aquest programa. El proper mes de novembre rebran la seva formació la resta de la comunitat educativa de Calvià: famílies, monitors de menjador, monitors d'activitats extraescolars, professionals de programes educatius municipals com el REIP i CREC, així com els policies tutors dels centres.
El programa T.E.I. es basa en la tutorització emocional entre iguals on el respecte, l'empatia i el compromís són els pilars bàsics del desenvolupament als centres educatius.
En Secundària els alumnes de 3r són tutors emocionals dels de 1º; En Primària l'alumnat de 5è són tutors emocionals dels de 3r, i en Infantil els alumnes de 5 anys són tutors emocionals dels de 3 anys. S'estableix així un vincle entre els alumnat-tutor i alumnat-tutoritzat. L'alumnat més gran es reconeix com a model i actua com a tal, alhora que es preocupa per posar-se en la pell dels més petits per ajudar-los a integrar-se al centre, a les noves dinàmiques i a relacionar-se correctament amb la resta de companys.
És un programa que propugna l'empoderament de l'alumnat, que aprèn a resoldre conflictes mitjançant el diàleg i, d'aquesta manera, la conflictivitat disminueix al centre i també a les xarxes socials.
Andrés González Bellido, autor i coordinador del programa TEI, va començar la implantació als centres educatius fa més d'una dècada. Actualment, s'apliquen més de 500 centres de primària i secundària de tot el territori espanyol, i altres països com Regne Unit, Alemanya, Xile, Colòmbia, Equador, Mèxic i Rússia.