Per celebrar el vintè aniversari del Club hem convidat a l'escriptor Javier Reverte per comentar la seva obra El Médico de Ifni el proper 31 de gener a les 19:30 h a la biblioteca de Cas Català-Illetes.
Per celebrar el vintè aniversari del nostre Club de Lectors hem convidat a l'escriptor Javier Reverte per comentar amb ell la seva obra El Médico de Ifni.
L'acte tindrà lloc el dia 31 de gener a les 19:30 h a la biblioteca de Cas Català-Illetes ubicada al Passeig d'Illetes, núm. 4 d'Illetes.
Guia de lectura de El Médico de Ifni, de Javier Reverte
Javier Martínez Reverte va néixer a Madrid el 1944. Estudià periodisme i filosofia. Ha viscut a Londres, París i Lisboa i ha viatjat com a periodista i com a escriptor pels cinc continents. Ha estat guionista de documentals i programes informatius de televisió i autor de comèdies de ràdio. Com a escriptor, ha conreat els gèneres de la novel·la, la poesia, la biografia i la literatura de viatges.
Quan va acabar de llegir L'Odissea tenia clar que volia viatjar tant o més que Ulisses. Amb onze anys va fer el primer viatge a la recerca de la mar; des d'aquell moment no ha deixat de recórrer el món.
Bibliografia
És un autor que ha conreat tots els gèneres literaris, encara que és conegut especialment pels llibres de viatges:
- Corazón de Ulises. Ens convida a perdre'ns per tres indrets mítics: Grècia, Turquia i Egipte. Passat i present es barregen seguint les petjades d'Ulisses.
- Trilogía de Centroamérica, que consta de: Los dioses debajo de la lluvia, El aroma del copal i El hombre de la guerra. Recreen extraordinàriament la geografia centreamericana i els durs anys de guerra durant la dècada dels anys vuitanta.
- Trilogía de África, que consta dels següents llibres: El sueño de África: en busca de los mitos blancos del continente negro, Vagabundo en África i Los caminos perdidos de África. En aquestes obres s'endinsa en el continent africà rescatant el passat, descobrint el present i esperançat en el futur del bressol de les civilitzacions.
- El río de la desolación: un viaje por el Amazonas. És un recorregut per les terres que frega aquest enorme riu, en què ens detalla la supervivència d'unes persones la vida de les quals està totalment condicionada per l'entorn geogràfic i ambiental del gran riu indomable.
- Billete de ida: los mejores reportajes de un gran viajero. Recull trenta anys de cròniques d'un reporter genial.
Pel que fa a novel·la, ha escrit:
- Todos los sueños del mundo. Jaime Arbal viu a Madrid i camina pel món perplex i una mica descoratjat, però manté en l'ànim una espurna d'optimisme. La troballa d'una maleta tirada als fems -dins la qual hi ha les cartes esperançades d'un home probablement mort i tres llibres de la història de la literatura- reforça la seva fe en la vida. Aquest llibre és un esclat d'imaginació escrit amb la vella audàcia dels clàssics.
- La noche detenida reflecteix l'experiència personal i professional de l'autor a la guerra de Iugoslàvia de 1992, en una intensa novel·la d'amor en temps de guerra. El protagonista: un periodista que, enmig del conflicte, troba en la valenta personalitat d'una dona de Sarajevo tot el sentit que la seva vida havia perdut. Premi Ciudad de Torrevieja 2001.
- El médico de Ifni. En aquesta obra, Clara rep a Madrid la notícia de la mort de son pare, a qui no va conèixer. Decideix viatjar a Sidi Ifni per seguir el rastre d'un desconegut i descobrir un món que ignorava existís.
També ha escrit poesia -Trazas de polizón: poesía (1979-2004)- i biografies: Soldado de poca fortuna: Jesús Martínez Tessier, sobre la Guerra Civil espanyola; Dios, el diablo y la aventura, sobre la figura del missioner jesuïta Pedro Páez, que va viure al Madrid del segle XVI; i un llibre de fotografies: El ojo sentimental. Totes aquestes obres, amb la seva peculiar visió de viatger infatigable i narrador incansable.
El médico de Ifni
Barcelona: Mondadori, 2005
255 p. ; 26 cm - (Areté)
ISBN 84-01-34185-X
Clara, una dona de vint-i-vuit anys, rep a Madrid la notícia de la mort de son pare, Gerardo Canabal, a qui no va conèixer. Commocionada, decideix viatjar a Sidi Ifni, al Marroc, el lloc on son pare va exercir com a metge militar el temps que era colònia espanyola. Després es desplaça als campaments del Front Polisari, a prop de Tindouf, on el seu progenitor passà els darrers anys de vida i on va trobar la mort. En el decurs d'aquest viatge, seguint el rastre del pare desaparegut, Clara descobrirà una història d'amor, de traïcions, xantatges, idealisme i somnis romputs, d'homes apassionats i romàntics, i també d'homes sense miraments. Alhora, es veurà seduïda per la sensualitat i l'aroma d'aventura d'un món que no coneix: el desert, el sud, la gent que l'habita, la seva lluita, la seva dignitat, el seu fracàs i la melangia.
És una novel·la que conjuga la flaire de la lírica i el vent de l'èpica. Intrigues polítiques, passions i idealisme s'enllacen en un relat que, en ocasions, té el ritme d'un thriller i, en altres, l'aire d'un poema. S'hi junten la història d'un home els somnis del qual trenca el destí i el relat d'una dona que cerca la pròpia identitat en un univers estrany per a ella.
Javier Reverte diu:
«Pretendo ser un escritor que viaja, no un viajero que escribe.»
«Me gusta experimentar, cambiar. No está bien apretar el botón que te ha dado el éxito y sacar libros como churros. No me planteo la literatura como negocio. Escribir es un modo de ser libre y de vivir como me gusta.»
«La ficción es un buen recurso para ordenar el caos.»
«A la hora de escribir me ha guiado un interés novelístico, un empeño en crear personajes, antes que una intención sociológica.»
«Voy a la ficción cuando me hace falta; es el género el que me elige, no elijo yo al género.»
«Aunque confiesa haber pasado por alguna situación complicada en la que ha visto peligrar su vida, reconoce todo buen viaje como "aquel que te cambia un poquito."»
«Viajar acaba con los dogmas que arrastramos a lo largo de la vida.»
«Coincide con Graham Greene en que "Escribir un libro o viajar permiten huir de la rutina diaria, del miedo al futuro."»
«El viaje en solitario te proporciona una sensación enorme de libertad, simplemente el decidir lo que vas a hacer ese día o esa noche sin tener que llegar a un consenso con nadie. De verdad que es muy gratificante...»
«Sobre todo leo Historia y libros de grandes autores que transcurren en los lugares que voy a visitar, también llevo una guía, la más reciente, sólo con las hojas que me interesan. Cuando voy recorriendo el camino, las que ya he utilizado las voy tirando y va reduciéndose cada vez más, hasta que no quede ni una sola hoja.»
Breu història del Club de Lectors de les Biblioteques municipals de Calvià
El Club de Lectors de Calvià s'inicià al 1987 amb un grup reduït de persones i començà el seu maridatge amb la lectura del llibre de Suskind El Perfume. A aquesta lectura n'hi seguiren d'altres mensualment, tant en català com en castellà. El Club s'ha anat completant any rere any i millorant amb l'aportació no només dels participants sinó també dels comentaris de persones enteses en el tema que es llegeix i, en ocasions, amb els del propi autor. El primer autor convidat al nostre Club fou Pere Morey amb el seu llibre La ciàtica de Mossèn Blai. Després seguiren Álvaro Pombo, Arturo Perez-Reverte, Carme Riera, Mª Antonia Oliver, Jesús Torbado, Ana Rossetti, Carmen Rico-Godoy, Manuel Vicent, Tòfol Carrió, Andreu Ferret, Guillem Cabrer, Miquel Rayó, Camilo José Cela Conde, Andreu Martín, Maria Deyà i Toni Roca i un llarg etc.
La novel·la és el gènere literari per excel·lència, el més llegit i el que més agrada als nostres lectors. Malgrat tot, des del Club s'han fet incursions en teatre i poesia.
El Club de Lectors té una durada anual que es correspon amb el curs escolar d'octubre a juny i abans de començar es manté una reunió per recollir les propostes que els seus integrants fan sobre les lectures que els interessen i una vegada confeccionades les llistes, per ordre de preferència s'adquireixen els exemplars per a la seva
lectura i desprès amb la data ja fixada, passar a fer-ne el comentari.
Les reunions se solen fer el darrer dimecres de mes a partir de les 19:30 h de manera rotatòria un pic a cada biblioteca.
Aquesta activitat està dirigida al públic adult i és oberta a tothom que vulgui assistir-hi. Cal recalcar que la gens que es reuneix no és especialista en crítica literària, sinó persones a les quals els agrada llegir i participar en aquests encontres aportant les seves opinions i beneficiant-se de les aportacions dels altres.
Estau tots convidats a participar-hi!