Calvià exposa a Almeria els eixos de les polítiques de turisme blau: com equilibrar l'activitat humana a platges i litoral.

  • El batle Juan Antonio Amengual participa en la mesa Guardianes del Litoral: prácticas pioneras para costas sostrenibles
  • La segona edició del SUN&BLUE Congress aplega 900 assistents de 21 nacionalitats
  • És la trobada internacional més important de turisme blau que s'organitza a Espanya

El batle de Calvià, Juan Antonio Amengual, ha exposat aquest dijous les estratègies de conservació mediambiental i la relació amb el turisme i l'activitat econòmica aplicades al municipi. Ho ha fet durant la seva intervenció a la mesa Guardianes del Litoral en el marc del SUN&BLUE Congress que es duu a terme a Almeria.

La segona edició del SUN&BLUE Congress és al Palau d'Exposicions i Congressos Cabo de Gata – Ciutat d'Almeria. Es tracta de la trobada internacional més important de turisme blau que arriba a Espanya amb la participació de 900 assistents de 21 nacionalitats, 169 ponents, 36 meses rodones, 11 conferències i una programació d'actes paral·lels. El turisme blau es defineix com un enfocament turístic que prioritza la conservació dels ecosistemes marins i costaners, alhora que promou el desenvolupament sostenible de les comunitats locals. Aquesta estratègia cerca reduir l'impacte ambiental del turisme i revalorar la riquesa cultural i natural de les destinacions costaneres.

La intervenció del batle s'ha basat en els eixos principals de la gestió municipal de les platges i el litoral: l'adequació dels serveis a les platges a l'oferta turística responsable i al bon ús de la ciutadania; l'abocament zero i l'aposta per la regeneració d'aigües; la lluita contra els microplàstics que acaben a la mar; la conscienciació, aposta pel voluntariat i col·laboració amb altres institucions, entitats socials i empresa privada; i la gestió de la posidònia al litoral.

SERVEIS A PLATGES

Calvià fa dos anys que revalida les 15 banderes Q de Qualitat Turística atorgades per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). És el tercer municipi d'Espanya i el primer de les Balears. 1 de cada 5 quilòmetres de platges de Mallorca reconeguts amb la Q són a Calvià.

Enguany s'ha començat amb l'eliminació d'elements de motor a les platges. A excepció de la platja de Magaluf, a la resta no es permeten activitats lúdiques amb embarcacions de motor com les populars bananes o l'arrossegament de paracaigudes amb llanxa.

També s'han abalisat les platges de bell nou per augmentar la zona de banyistes dels 90 als 200 m, el màxim permès per la llei. A les zones esmentades no és permès el fondeig d'embarcacions. Les boies van equipades amb ancoratges ecològics per cuidar el llit marí.

GESTIÓ DE POSIDÒNIA

A Calvià s'apliquen els protocols més exigents de neteja de posidònia mitjançant l'empresa pública Calvià 2000. Es tracta d'un procediment que cerca preservar l'entorn al màxim, retenir l'arena a les platges i garantir el cicle natural de la posidònia. A la campanya de l'any passat es varen retirar 4.600 tones de posidònia que es varen guardar en carpes municipals. Un pic seca, el pes va davallar a 2.600 tones que varen ser reposades a les platges després de la temporada turística.

CICLE DE L'AIGUA

Només a l'ERA (estació de regeneració d'aigües) de Santa Ponça es poden estalviar fins a 10 milions de litres d'aigua al dia. Té la capacitat de produir més de 20.000 metres cúbics d'aigua regenerada, dels quals 10.000 (qualitat 1.1) són aptes per al rec de jardins privats, parcs, neteja de carrers, cisternes de WC i camps esportius, i la resta (qualitat 2.1) per a camps de golf i rec agrícola. Això esdevé una capacitat de regenerar l'aigua residual produïda cada dia per una població de 118.000 habitants. Tot l'ús d'aigua regenerada es tradueix en estalvi d'aigua potable de la xarxa ordinària. La xarxa d'aigües regenerades és en expansió constant.

Calvià té una xarxa paral·lela d'aigua regenerada de 55 quilòmetres que travessa el municipi, la qual cosa permet el rec de zones verdes públiques. Només a l'eix longitudinal del municipi, el Passeig Calvià, té una xarxa de 24 quilòmetres per al rec de 100.000 metres quadrats.

Es fa feina en el projecte d'ampliació de 17 quilòmetres més amb un pressupost que supera els 4 milions d'euros aportats per l'ITS (Impost de Turisme Sostenible). L'objectiu és assolir els 914.000 metres quadrats regats amb aigua regenerada.

MICROPLÀSTICS

Un altre dels aspectes en els quals Calvià ha marcat la pauta quant a innovació és la preocupació pel problema dels microplàstics que arriben a la mar tot afectant el medi ambient i la cadena tròfica. La Comissió Europea ha fixat un termini de vuit anys fins a 2031 perquè no hi hagi més camps de futbol d'herba artificial amb el sistema actual. S'han de substituir amb materials alternatius que no facin malbé.

El camp Julián Ronda de Costa d’en Blanes, és el primer de les Balears i el tercer d'Espanya equipat amb aquesta tecnologia sostenible i respectuosa amb el medi ambient. La gespa artificial nova és de darrera generació. La novetat principal és que inclou un reblert orgànic de blat de moro granulat, en comptes de fer-ho com es feia fins ara amb microplàstics. El granulat de blat de moro és biodegradable i innocu en cas que arribàs a la mar.

DTI – DESTINACIÓ TURÍSTICA INTEL·LIGENT

Dissenya i implementa un sistema de gestió a la ciutat que permeti disposar de les dades necessàries per obtenir informació estratègica que ajudi a conèixer i a comprendre el comportament del visitant, i entre altres aspectes, analitzar l'evolució possible de l'activitat turística tant per part de l'oferta turística, com de la demanda turística i dels mercats.

Es va signar el protocol el 2022 i actualment té un 85% d'implantació. Està pressupostat en 4 milions d'euros, dels quals el 60% correspon als fons Next Generation i el 40% a l'Ajuntament.