Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

II Consell de la Infāncia 2018-2019

I Ple del Consell de la Infància

Amb motiu del 20 de novembre, Dia Universal de la Infància, l'Ajuntament de Calvià celebrà l'acte de constitució del II Òrgan de Participació Infantil anomenat “Nosaltres vivim ; nosaltres decidim”. L'acte va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on hi participà l'alumnat que fou escollit com a portaveu de 9 escoles públiques del municipi per a representar a la seva classe.

L'esdeveniment va ser presidit per el batle Alfonso Rodríguez Badal, però els actors principals foren els 15 nins i 15 nines que formaren la comissió de treball infantil. Entre les persones assistents trobarem: la presidenta d'UNICEF Balears, Mercedes del Pozo, i el membre de la mateixa organització, Javier Bustamente; a representants de ASDICA, APNAB i de l'Associació RANA; als membres de la Mesa d'Infància i Adolescència; a diferents representants dels partits polítics municipals; i finalment, als tutors/es i els familiars dels membres del Consell.

La primera missió dels consellers i conselleres és analitzar el compliment dels drets de la infància en el municipi; drets que es treballen a través de tallers socioeducatius a les escoles. Després se'ls hi encomana una tasca de reflexió per a poder-los reivindicar i així transformar una idea abstracte en solucions reals als problemes que els hi afecten.

 

1ra Comissió de treball del Consell de la Infància

El 29 de Gener del 2019 es va convocar per primera vegada, després de la seva creació el passat 20 de Novembre, la comissió de treball del Consell de la Infància de Calvià del curs 2018-19.

En aquesta ocasió hi participaren 12 nins i 14 nines de 5è de primària de 9 CEIPs del municipi. Aquest mes tocava tractar els drets de l'interès superior del menor, el de difusió i aplicació, i el de participació. Drets que ja havien estat atesos a les escoles, però que la seva tasca era recollir les propostes relacionades de tots els companys i companyes, per a després, poder triar entre els consellers i consellers les definitives. Recordam què aquestes propostes posteriorment arribaran als poders públics els quals estan compromesos en donar una resposta.

En la sessió es va realitzar una dinàmica amb l'objectiu de cohesionar el grup i facilitar així una relació amb més confiança. Després, es varen subdividir per així crear un context adequat per fomentar el debat, posant èmfasis en la importància de la seva tasca atès que representen a tots els nins i nines del municipi.

Finalment acabaren votant 3 propostes de cada dret, que ja seran les que presentaran en el segon Ple que es celebrarà per maig d'aquest mateix any.

Simultàniament es va a dur a terme una xerrada informativa per a les famílies dels nins i nines del Consell de la Infància.

     

2a Comissió de treball del Consell de la Infància

El passat 26 de febrer del 2019, es va dur a terme la segona sessió de treball del Consell de la Infància del curs 2018-2019, en la qual hi participaren els nins i nines de 9 CEIPs del municipi que formen part de la iniciativa proposta per UNICEF.

En aquesta ocasió, es treballà el dret de la igualtat (article 2, 4 i 30) i el de discapacitat (article 23) referents a la Convenció sobre els Drets del Nin. A l'igual que la primera sessió, els consellers i conselleres dugueren propostes relacionades amb els drets esmentats que havia formulat l'alumnat de les seves aules corresponents. En la sessió es votaren les propostes amb la intenció de només deixar tres propostes finalistes, que seran les que es presentaran davant el batle i el Consell de la Infància en el Ple Infantil que tindrà lloc en el mes de maig.

 

 

 

 

 

 

3a Comissió de treball del Consell de la Infància

El passat 26 de març del 2019, es va dur a terme la segona sessió de treball del Consell de la Infància del curs 2018-2019, en la qual van participar 25 consellers i conselleres que representen l'alumnat dels diferents CEIP del municipi.

En aquesta ocasió, es va treballar el dret de la família (Art. 5,9,10,16,18 i 20) , el d'educació (Art.28 i 29) i el de tradició i cultura (Art.31) referents a la Convenció sobre els Drets del Nen. Igual que les sessions anteriors, els consellers i conselleres van portar propostes relacionades amb els drets esmentats que havia formulat l'alumnat de les seves aules corresponents.

En la sessió es van votar les propostes amb la intenció de només deixar les tres finalistes, en aquest procés les educadores els guien per a assegurar-se que les propostes no es repeteixen, són viables i siguin competència de l'ajuntament. Una vegada passats els filtres, la finalistes seran les que es presentaran davant l'alcalde i el Consell de la Infància en el Ple Infantil que tindrà lloc el mes de maig.

4a Comissió de treball del Consell de la Infància

El passat 30 d'abril del 2019, es va dur a terme la quarta i darrera sessió de treball del Consell de la Infància del curs 2018-2019, en la qual van participar 24 consellers i conselleres que representen l'alumnat dels diferents CEIP del municipi. Els darrers drets a treballar foren salut, abusos i dret a una vida digna que apareixen a la Convenció dels Drets del Nin.

Els consellers i conselleres varen portar una gran quantitat de propostes, però igual que a les sessions anteriors, només tres serien les definitives. Per això votaren entre ells i elles per veure quines eren les més necessàries i viables per portar al Ple del pròxim 7 de maig.II Ple del Consell de la Infància

El passat 7 de maig es va dur a terme el segon ple del II Òrgan de Participació Infantil anomenat “Nosaltres vivim ; nosaltres decidim”, on els infants entregaren al Batle una serie de propostes per a la millora de Calvià. L'acte es va dur a terme a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on els consellers/es representaren les seves respectives classes de les 9 escoles públiques del municipi.

L'esdeveniment va ser presidit per el batle Alfonso Rodríguez Badal, però els actors principals foren els nins i nines que formaren la comissió de treball infantil. Entre les persones assistents trobarem: la presidenta d'UNICEF Balears, Mercedes del Pozo, i el membre de la mateixa organització, Javier Bustamente; a representants de l'Associació RANA; als membres de la Mesa d'Infància i Adolescència; a Rafel Sedano d'Esquerra Oberta i a Mayte Alberti del Partit Socialista; i finalment, als tutors/es i els familiars dels membres del Consell.

El Batle va anomenar a tots els consellers i conselleres i va recordar la missió que se'ls hi encomanà el passat 20 de novembre. Tot seguit, els components del consell començaren a posar de manifest en veu alta les propostes preparades, entre elles es proposaren Fer cartells dels Drets de la Infància, en diferents idiomes, i repartir-los per tot el municipi”, “Posar a cada edifici municipal una bústia identificativa on els nins i les nines puguin escriure i deixar opinions”, etc.

Per finalitzar l'acte, el Batle va agrair a tots els participants d'aquest projecte i manifestà el compromís que adopta l'Ajuntament de donar resposta a la veu dels infants en el termini dels següents mesos.

Podeu veure el Llibret de Propostes complet en el següent enllaç.