Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calvià Ciutadania Coneix Calvià

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Exposició projectes del concurs d'hpo a Magaluf

Dimarts, 8 de maig de 2018

INAUGURADA L'EXPOSICIÓ DELS PROJECTES PER A LA CONSTRUCCIÓ DE 88 HABITATGES DE PROTECCIÓ PÚBLICA A CALVIÀ

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, han inaugurat l’exposició del projectes arquitectònics que es van presentar al concurs d’idees per a la construcció de 88 habitatges de protecció pública al municipi de Calvià, a l’avinguda de s’Olivera. A l'acte, també han assistit la tinent de batle de Cohesió Social, Nati Francés; el tinent de batle d'Urbanisme, Marcos Pecos; i el director general d'Urbanisme, Patrimoni i Medi Ambient, Jaume Carbonero.
El projecte guanyador fou el titulat Deconstrucció, dels arquitectes Adrián Talens i Itziar Lafuente, però a l’exposició, que es pot visitar en el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, es poden veure tots els treballs presentats.

El projecte Deconstrucció és el que s’executarà per a la construcció de 88 habitatges de protecció pública a Calvià, 48 d’ells de promoció pública i altres 40 de promoció privada. Dels 44 habitatges de promoció pública, 24 estan en sòl de l’IBAVI i altres 24 en sòl de l’Ajuntament de Calvià. La titularitat dels terrenys és mixta (l'IBAVI i l'Ajuntament), i tenen una superfície de 2.147m² edificables, respectivament.
L’IBAVI i l’Ajuntament de Calvià faran un únic projecte d’execució —que segueix el projecte Deconstrucció—i licitaran conjuntament les obres dels 48 habitatges de promoció pública. Es preveu que el projecte d’execució estigui acabat el setembre i que les obres puguin començar el mes de desembre.
Els 24 habitatges que es construiran als solars de l’IBAVI tenen un pressupost de 2,1 milions d’euros (pressupost que és el mateix per als 24 de l’Ajuntament de Calvià).
El batle ha assenyalat que 'Les polítiques d'habitatge són de llarg recorregut però necessiten un primer pas, un impuls polític, i s'han unit les voluntats de l'Ajuntament i del Govern per donar aquest impuls'. Alfonso Rodríguez Badal ha afegit que aquesta reserva de sòl a Magaluf és una oportunitat immillorable per sumar sòls públics i fer un únic projecte, assenyalant que 'Les polítiques d'habitatge són una urgència i una necessitat que respon directament a un dret dels ciutadans. En un moment complex per a l'accés a l'habitatge estam obligats a donar respostes'.

El projecte guanyador
L’exposició que s’ha inaugurat en el Col·legi d’Arquitectes recull tots els treballs presentats per executar aquesta promoció al concurs d’idees duit a terme conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes i en el qual va resultar guanyador el projecte Deconstrucció.
El jurat es va reunir l'1 de desembre de 2017 i va valorar especialment el disseny de propostes innovadores en matèria d'eficiència energètica, consum d'aigua, reducció de residus i reducció de les emissions de CO2 durant l'execució de les obres.
Es varen presentar 31 propostes i es varen atorgar tres premis i dues mencions.
El jurat va destacar les característiques següents de la idea guanyadora:
— La zona verda pública de gran amplada a la façana sud, que millora la connexió amb la zona verda existent, permet controlar les vistes cap a la zona d’establiments comercials i d’oci, i garanteix el bon funcionament de l’orientació sud de tots els habitatges, la qual cosa permet escalfar de forma gratuïta durant l’hivern i estalviar la instal·lació de calefacció.
— L’organització dels volums en dues alçades, que afavoreix el pas de l’embat entre els volums (si tenen la mateixa alçada provoca efecte pantalla) i s’aprofita el desnivell per situar l’aparcament sense haver d’excavar, cosa que suposa un gran estalvi econòmic, a més de reduir el 30 % de les emissions de CO2 d’un edifici convencional. A més, l’aparcament ventilat de forma natural pot prescindir de les instal·lacions de ventilació forçada.
Els estalvis anteriors fan possible el cost de l’estructura de fusta contralaminada que reduirà considerablement el temps d’execució en comparació amb una estructura convencional, millora el compliment de la reducció mínima de les emissions de CO2 establerta a les bases i assegura la reducció de residus durant les obres.
Tipològicament, el projecte aprofita la crugia òptima de l’estructura de fusta per proposar espais flexibles sense jerarquia interna que permeten la modificació d’usos en el temps, així com l’alternança dels buits de façana.
Tot això configura una estratègia global que resol simultàniament programa, estructura, construcció i eficiència energètica, que és el principal objectiu de les bases tècniques.
A més, la implantació aprofita la relació directa amb el terreny, per tal que un gran nombre d’habitatges puguin gaudir de jardins amb terra a la planta baixa, qualitat valorada en tots els projectes premiats.

Informació de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears