Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Als propietaris legítims de Sa Societat

Dimarts, 8 de maig de 2018

SA SOCIETAT RECUPERA LA PLACA EN MEMÒRIA DELS SEUS IMPULSORS

El divendres 4 de maig es va reposar la placa a la façana exterior de l'edifici de Sa Societat dedicada 'A la memòria dels homes i dones que, amb el seu treball i voluntat, feren possible la construcció d'aquest edifici, símbol de la solidaritat, i que sempre serà seu'.
Posteriorment, es va presentar els membres del Consell Rector de Sa Societat, en un acte ple de sentiment i emoció en el qual es va recordar les persones que feren possible l'existència d'aquest edifici emblemàtic de Calvià.

Cronologia
1908 Dins el moviment obrer que es va estendre per tot Europa entre finals del segle XIX i principis del segle XX, es va crear la Unión Obrera de Calvià i La Capdellanense, ambdues conegudes com a Sa Societat.
1929 - 1934 La Unión Obrera de Calvià construeix una sala-teatre amb un cafè, que és l'edifici que, encara avui, s'anomena Sa Societat.
1936 - 1939 L'esclat de la Guerra Civil trunca el moviment associatiu i obrer. Els locals de La Capdellanense i el de la Unión Obrera de Calvià són decomissats i cedits a una associació falangista.
1939 - 1995 Durant un temps el cafè continua obert, però al teatre només s'hi duen a terme espectacles amb molt escasses ocasions. Tot i així, i segons els testimonis orals, en les dècades posteriors el bar continuà obert i al teatre s'hi organitzaren algunes representacions teatrals d'aficionats, la festa anual dels carnestoltes i de vegades algun assaig i concert de música. Les darreres dècades del segle XX, l'edifici roman completament tancat i amb evidències d'un sever deteriorament.
1995 - 2000 L'Ajuntament n'abordà una reforma integral mitjançant acord signat amb la Direcció General d'Habitatge, Arquitectura i Urbanisme del Govern estatal. Les obres enllestides s'inauguraren l'any 2000.
Octubre 2001 El col·lectiu d'actors aficionats independents del terme de Calvià representa, els dies 5 i 6, l'obra de teatre Això no pot morir, s'ha d'obrir, de Bartomeu Ignasi Oliver i Vidal.
2000-2015- A l'actualitat Sa Societat forma part del Patrimoni Sindical Acumulat, organisme gestionat pel Ministeri de Treball, i l'edifici està cedit a l'Ajuntament, a títol gratuït i sense limitació temporal. S'hi celebren habituals activitats culturals. El bar, element clàssic de Sa Societat, i que va ser recuperat durant uns anys, fou substituït per un espai amb màquines per a begudes i ordinadors per a ús dels veïns; la sala de dalt es dedicà a jocs per al jovent, amb un acord signat el 2015 entre l'Ajuntament i l'Associació d'amics i de veïns de Calvià vila.
Gener de 2016 El Ple de dia 22 va acordar crear una Comissió d'assessorament per dur a terme la gestió de l'activitat sociocultural. La Comissió està integrada per tres representants dels hereus, un representant de l'associació de Memòria Històrica de Mallorca, un representant de l'Obra Cultural Balear i un representant de l'Associació d'amics i de veïns de Calvià vila. Així mateix s'hi integren una persona delegada de Batlia i un funcionari municipal.
2017 Es torna a recuperar el bar i la planta superior es dedica a tallers de caràcter cultural. El Ple de dia 29 de juny aprovà la creació de l'organisme desconcentrat Sa Societat i els estatuts que el regulen, i al Ple del 26 d'octubre s'aprovà la designació dels membres del Consell Rector de Sa Societat.

     

La fotografia en blanc i negre forma part del llibre Itinerari cultural per la vila de Calvià, de Gaspar Valero, de la col·lecció Trafalempa